Als je iets over Tantra en intimiteit hebt gehoord, heb je vast wel eens de term Tantrische seks horen vallen. En hoewel Tantra er in de kern niet op is gericht om je een beter seksleven te geven, kun je wel elementen uit Tantra gebruiken om de intimiteitsbeleving met je partner te verdiepen. En ja, dan is de kans best groot dat ook je seksleven er beter van wordt. Da’s niet erg, toch?

Waar kun je dan op letten of aan denken, als je de intimiteit met je partner wil verdiepen? Hieronder delen we 6 geheimen met je over wat je daarvoor kunt doen, en soms ook wat je beter niet kunt doen.

1. Aandacht vs automatisme

Stel je voor, je komt thuis van je werk, zet je tas neer, geeft je partner een vluchtige kus, legt je autosleutel weg, ploft op de bank, grijpt de afstandsbediening… Óf je komt thuis van je werk, zet je tas neer, geeft met volle aandacht, je autosleutel nog in je hand, je partner een intense kus…

In welke van deze twee scenario’s denk je dat je meer voelt van die kus, van dit moment van intimiteit? Dat je partner meer voelt? Je zou je zelfs kunnen afvragen of het werkelijk intimiteit is, wanneer je iets zo automatisch doet. Hoeveel nabijheid voelen jij en je partner dan echt?

Ga dingen eens met aandacht doen samen met je partner en ervaar hoe dat jullie relatie verandert.

2. Wees echt aanwezig

Aanwezig zijn ligt in het verlengde van iets met aandacht doen. Zonder aandacht ben je eigenlijk per definitie niet aanwezig. Ik merk zelf bijvoorbeeld wel eens dat ik met mijn gedachten elders ben, als Eli iets met me aan het delen is. Ik ben dan niet aanwezig en krijg eigenlijk niet écht mee wat hij zegt. Vooral de gevoelslaag in zijn verhaal mis ik dan. En dat is juist wat je dichter bij elkaar brengt, die gevoelslaag in de relatie.

Wat kun je dan doen, als je merkt dat je met je gedachten ergens anders bent? Breng je aandacht dan rustig terug naar je partner en naar jullie contact.

Cover De Tantrische Relatie Gelukkig Samen

Verlang je ook naar meer verbinding met je partner?

Download dan nu gratis De Tantrische Relatie – Gelukkig samen en ga meteen samen aan de slag!

3. Vanuit jezelf

Ga altijd intimiteit aan vanuit jezelf. Vanuit je eigen gevoel, je eigen verlangen. Veel mensen hebben de neiging om te willen doen wat de ander fijn vindt. Of eigenlijk, waarvan ze denken of hopen dat de ander het fijn zal vinden. Want kun je dat werkelijk weten van elk specifiek moment?

Ga daarom het contact, de intimiteit aan vanuit jezelf, vanuit je gevoel, zonder nadenken. Je ontdekt gauw genoeg of je partner het op dat moment fijn vindt of niet. Omdat je niet hoeft na te denken wat je zult doen, hoe je zult aanraken bijvoorbeeld, zal het veel spontaner en echter voelen. De kans dat je partner het dan fijn vindt, is een stuk groter.

4. Reageer vanuit je gevoel

Wat we nog wel eens horen van stellen, en ook zelf hebben gemerkt in onze eigen relatie, is dat partners nog wel eens reageren op zo’n initiatief van aanraking vanuit een vast, vaak afwijzend, patroon. Vaak zitten we zo in ons hoofd, bijvoorbeeld omdat we met iets bezig zijn, dat we niet echt bij ons gevoel kunnen op zo’n moment. We voelen dan niet of we de aanraking wel of niet fijn vinden en houden het automatisch af.

Hoe kun je dat anders doen? Stel je bent met iets bezig en je partner raakt je even aan. Ga dan met je aandacht naar die aanraking en voel wat het met je doet, op dat moment. Voel je dat je ernaartoe beweegt, dat je het fijn vindt? Voel je dat het even niet zo prettig voelt? Reageer dan vanuit dat gevoel.

Je zult vast gaan merken dat je vaak eerst nog die automatische reactie hebt. Merk dat gewoon op en ga dan alsnog naar je gevoel. Ook als je merkt dat je even niet de ruimte voelt om de aanraking echt te voelen, bijvoorbeeld omdat je aan het koken bent, zeg het vanuit rust en je zult al een enorm verschil merken.

5. Volg je verlangen

Dit is misschien wel het engste van allemaal. Maar ook het geweldigste! Als je je verlangen durft te voelen én te volgen in het aangaan van intimiteit, dan kun je helemaal aanwezig zijn in jullie contact.

Kan je partner dat ook, dan kunnen jullie samen de meest intense momenten beleven. Dat kan variëren van een liefdevolle streling tot een diep intiem gesprek, van een zachte kus tot gepassioneerde seks.

6. Laat verwachtingen los

Het kan best spannend zijn om je verlangen te volgen, als je niet weet hoe je partner zal reageren. We hebben nog wel eens de neiging om ons afgewezen te voelen, als de ander niet wil wat wij willen. De kunst is om je verlangen te volgen en tegelijkertijd daarbij je verwachtingen van een gewenst resultaat los te laten.

Stel je voor, je verlangt naar een innige omhelzing en je ziet al helemaal voor je in je hoofd hoe jij en je partner in die omhelzing staan, je initieert de omhelzing en je partner reageert in plaats daarvan met een kus…

Als je vasthoudt aan het verlangen van de omhelzing en dat plaatje in je hoofd en alleen het gemis van de omhelzing voelt, dan geniet je niet van de kus. Zonde, toch? Initieer je echter de omhelzing die je verlangt zónder dat plaatje in je hoofd, dan kun je vanuit je gevoel reageren op de kus van je partner en kun je daarvan genieten.

Intimiteit een uitdaging voor je?

Deze tips helpen je op weg, maar soms is dat niet genoeg. Hebben jij en je partner meer handvatten nodig om samen intimiteit aan te gaan? Lopen jullie vast in steeds dezelfde patronen en komen jullie daar zelf moeilijk uit?

Laat je meenemen in onze Tantrische relatietherapie. Daarin helpen we jullie om een nieuwe start te maken samen. Om opnieuw de verbinding en de intimiteit aan te gaan met elkaar. Niet door te praten, maar door te ervaren.

Heb je vragen of wil je een ervaring delen? Zet het in het reactieveld hieronder.

Liefs,
Esther en Eli