Met je adem bij jezelf blijven

Je focussen op je ademhaling is een van de makkelijkste en meest effectieve manieren om bij jezelf te blijven. Wat je doet? Je brengt je aandacht naar je ademhaling en je neemt deze waar. Voel de golfbeweging van je in- en uitademing, wees je bewust van de luchtstroom en de beweging van je buik.

Je hoeft niets te doen met je adem, je hoeft er niets aan te veranderen. Gewoon observeren is voldoende. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt en hoe makkelijker je jezelf weer terug kunt brengen bij jezelf, ook in contact met je partner. In de makkelijke én de moeilijke momenten.

Wanneer doe je dit nou? Ten eerste zo vaak mogelijk. Zo gaat het steeds meer vanzelf en lukt het ook op moeilijke momenten. Ten tweede op juist die moeilijke momenten. Als je je zorgen maakt. Als je partner iets confronterends doet of zegt. Als je in de emotie schiet en voelt dat de emotie je overneemt. Breng je aandacht dan naar je adem en volg de adembeweging. Breid vervolgens je aandacht uit naar je lichaam. Zo kom je weer terug bij jezelf én in contact met je partner.

Weet je wat nou zo mooi is? We hebben niet alleen zelf ervaren dat hoe meer we bij onszelf blijven, hoe sterker onze relatie is. Ook in onze workshops hebben we dat gezien bij mensen, bij Nancy en Wilco bijvoorbeeld: “Mooi om de confrontatie met jezelf in je relatie aan te gaan. Waardevol.”

Adem - golfbeweging