Relatiegeluk

Tantra en je relatie, op het eerste oog twee compleet losstaande dingen. Toch komen veel mensen bij Tantra uit, omdat ze iets missen in hun relatie. Jij ook misschien? Wij in het verleden in elk geval wel.

Maar hoe zit dat nou? Hoe kan Tantra dan je relatie verbeteren? Zit ‘m dat in het fijne aanraken? In het liefdevolle contact? Die dingen kunnen zeker bijdragen. Er zijn echter enkele andere essentiële dingen die maken dat Tantra je kan helpen in je relatie.

Hieronder zetten we de belangrijkste voor je op een rijtje.

Bewustzijn

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een partner die bewust in het leven staat. Bewustzijn is de basis in Tantra. Het helpt je gedachten, gevoelens en patronen te herkennen.

Misschien herken je wel zo’n moment dat je opeens in boosheid schiet om iets wat je partner zegt of doet? Dat jullie ruzie krijgen en dat je het gevoel hebt dat je dat niet in de hand hebt, en dat je niet goed snapt waarom? Op zo’n moment zit je meestal in een oud patroon.

Zou je niet liever dat patroon herkennen, zodra je in die boosheid schiet? Of zelfs net ervoor? Zodat er geen ruzie volgt, maar transformatie van oud zeer? Dat je kunt zeggen “oh ja, ik doe het weer” en samen je dag relaxt kunt voortzetten? Wat zou dat betekenen voor jullie relatie?

Tantra en meditatie

Dat is waar het vergroten van je bewustzijn je bij helpt. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Het makkelijkste begin is meditatie. Meditatie is meteen ook de basis voor het vergroten van je bewustzijn. Begin eens met 5 minuten per dag tijd nemen om te mediteren. Je kunt dat vervolgens rustig uitbreiden.

Wil je meer lezen over hoe je met bewustzijn je relatie kunt verdiepen? Eerder hebben we hier een volledig artikel aan gewijd: 4 tips om je relatie te verdiepen.

Aanwezigheid

Heb je wel eens dat je lekker aan het wandelen bent door het park of de natuur en dat je je opeens realiseert dat je tot nu toe alleen maar in gedachten bent geweest? Dat je niets van je omgeving hebt meegekregen? Nauwelijks hebt genoten van de prachtige natuur waar je doorheen loopt?

Ik herken zulke momenten wel van mezelf en ik hoor ze ook regelmatig van anderen. We zijn vaak meer bezig met verleden of toekomst dan met het hier en nu. Zou je in het nu aanwezig zijn, dan zou je voluit kunnen genieten van wat dat moment je brengt. Van een intiem gesprek met je partner, elkaars aanraking, verstild oogcontact. Hoe heerlijk is dat?

Oogcontact

Een korte tip om je te helpen hierbij: Sta een aantal keren per dag even stil en breng je aandacht naar je lichaam. Neem je adem waar en neem waar wat je voelt in je lijf en wat er binnenkomt via je zintuigen.

Cover De Tantrische Relatie Gelukkig Samen

Verlang je ook naar meer verbinding met je partner?

Download dan nu gratis De Tantrische Relatie – Gelukkig samen en ga meteen samen aan de slag!

Adem

Een van de belangrijkste pijlers van Tantra is adem. Je herkent misschien wel dat je adem soms hoog in je lijf zit. Over het algemeen gaan daarmee gevoelens als spanning, ongemak, angst of stress gepaard. Als ik hoog adem, zit ik in mijn hoofd en mijn ervaring leert, dat ik daarmee niet kom waar ik wil zijn. Dat ik daar niet gelukkig van word en me moeilijk kan verbinden met mijn partner.

Adem ik laag, naar mijn buik, dan zit ik lekker in mijn lijf. Ik ben dan aanwezig in het moment en in het contact met de ander. Daarmee voel ik veel meer verbinding en de ander voelt dat ook. We kunnen dan zelfs onze adem gebruiken om de energie tussen ons te laten stromen en ons nog meer verbonden te voelen.

Hoe je dat kunt doen, is bijvoorbeeld door je hand op elkaars hart te leggen en op je uitademing energie te laten stromen van jouw hart naar het hart van je partner. Op je inademing ontvang je de energie van je partner in je hart.

Adem en energie

Lichaam

Misschien herken je wel die momenten tijdens het vrijen dat je niet zoveel meekrijgt van de aanraking van je partner, omdat je steeds in gedachten bent? Dat je opeens bezig met de boodschappen of met hoe je die opdracht binnenhaalt? Dat je dus eigenlijk niet zo geniet van jullie vrijpartij als je eigenlijk zou willen?

Zintuigenspel

Liever zou je misschien van elke aanraking intens willen genieten. Dat doe je door meer aanwezig te zijn in je lichaam. Dat is waar al je ervaringen zich afspelen. Waar je leven zich afspeelt. Kun je je voorstellen, dat hoe meer je in je lijf bent, hoe meer ontspanning en geluk je ervaart? Ook in contact met je partner?

Samen met je partner kun je daarmee oefenen en experimenteren met het zintuigenspel. Je zintuigen zijn de poorten waardoor alle prikkels bij je binnenkomen. Door je zintuigen bewust te prikkelen, met fijne geluidjes of aanrakingen bijvoorbeeld, maak je ze wakker en ga je meer ervaren. Niet in je hoofd, maar in je lijf. In het hier en nu.

Lees voor andere tips om je lichaam meer te ervaren dit eerdere artikel: 7 snelle tips om in je lijf te komen.

Hoe het samenkomt

Is het je opgevallen dat eigenlijk elk onderwerp hierboven terugkomt bij de andere onderdelen?
Ze staan niet los van elkaar. Alles is met elkaar verweven. Dat betekent ook dat het elkaar versterkt.

Wat je met het een doet, heeft effect op de rest. Je bewustzijn vergroten versterkt je ervaring, wanneer je met zintuigen gaat spelen. Meer aanwezig zijn in het moment, maakt dat er meer energie kan stromen, wanneer je met je adem aan de slag gaat.

Zo kun je samen met je partner groeien naar meer geluk en meer genieten in jullie relatie.

Samen verder

Wil je behalve deze theorie over hoe Tantra jullie relatie kan helpen ook meer concrete handvatten in de praktijk? Echt erváren wat Tantra jullie kan brengen in jullie relatie? Kom dan naar onze laagdrempelige relatie-workshop Verbonden Harten.

Liefde in tijden van corona

Omdat we zoveel mogelijk mensen willen helpen om met Tantra meer relatiegeluk te ervaren, geven we deze workshop nu met een flinke korting. We vragen nauwelijks meer dan een bijdrage in de kosten voor locatie, koffie en thee.

Is deze verbindende Tantrische relatieworkshop iets voor jou en je partner? Klik hier voor de eerstvolgende gelegenheid.

Liefs,
Esther en Eli