Je kent ze vast wel, de grotere of kleinere irritaties in je relatie. Het liefst zou je willen dat je partner het zus of zo deed. Dat je hem of haar zover kon krijgen dat het zou gaan hoe jij het graag zou zien. Zodat je niet steeds geïrriteerd was of misschien zelfs boos hoefde te worden.
Dat zou ideaal zijn, of niet? Als je partner alles precies zou doen zoals jij het verwacht? Dan zouden al die irritaties er niet zijn en zou er harmonie zijn in jullie relatie. Toch? Of is dat wel zo?
Wat als er een manier zou zijn om met irritaties in je relatie om te gaan, waarbij je je werkelijk gelukkig zou voelen? Een manier waarbij jullie allebei jezelf kunnen zijn? Samen meer harmonie en verbinding ervaren in plaats van de strijd die het vaak wordt?
Tantra biedt je die manier. In dit artikel geef ik je 4 praktische handreikingen om Tantrisch om te gaan met de irritaties die je in je relatie tegenkomt.
1. Welke regeltjes herken je van vroeger?
Een grote voedingsbodem voor irritaties in onze volwassen relaties, zijn de talloze kleine (of grotere) regeltjes die we als kind hebben meegekregen. Omdat we ons deze regels hebben eigen gemaakt in een vroege periode van ons leven, dragen we veel daarvan nog steeds onbewust met ons mee.
Dat heeft tot gevolg dat er zomaar zo’n regeltje geraakt kan worden door iets wat je partner zegt of doet. Of juist doordat hij of zij iets niet doet of zegt. Dat kan dan flinke irritatie opwekken.
Stel dat je van huis uit gewend bent dat je moeder je uitgebreid verzorgde, als je ziek was. De kans is groot dat je dat dan nu ook verwacht van je partner. Maar wat als je partner niet zo’n verzorgend type is of vindt dat je sommige dingen best zelf kunt, ook als je ziek bent? Je kunt dan best heel geïrriteerd reageren, bijvoorbeeld als je partner tegen je zegt dat je zelf even van de bank mag komen om thee te maken.
Wat kun je dan doen, als je die irritatie merkt? Je kunt dan kijken of je in de huidige situatie iets kunt herkennen van hoe het vroeger bij jou thuis ging. Wat helpt om dit te herkennen zijn gedachten als “Maar dat hoort toch zo?”, “Dat doe je toch niet?” of “Zoiets doe je toch gewoon voor elkaar?”.
Oude regeltjes vervangen door nieuwe inzichten
Van mezelf weet ik bijvoorbeeld dat ik behoorlijk geïrriteerd kon raken, als Eli scheutig hagelslag op zijn brood deed. Ik vond dat dat niet hoorde.
Totdat ik ontdekte dat dat iets was wat ik eigenlijk zelf ook graag wilde, maar wat ik vroeger thuis nooit mocht. Het was dan afgepast twee schepjes hagelslag op een sneetje brood, meer niet.
Ik schaam me nu een beetje om te bekennen dat ik dat regeltje eigenlijk ook wel wilde invoeren. En dat terwijl ik gek ben op hagelslag. Hoe meer, hoe liever.
En nu? Nu sta ik mezelf toe om gewoon lekker zoveel hagelslag te pakken als ik wil. En bemoei ik me niet met hoeveel hagelslag Eli pakt. Ik vind het namelijk eigenlijk veel belangrijker om lekker van dingen te kunnen genieten dan om het zuinig aan te doen.
2. Waar zit de emotie?
Veel irritaties die we op volwassen leeftijd voelen, vinden hun oorsprong in emoties tijdens onze jeugd. Je partner is nu degene die deze irritatie triggert, maar de werkelijke bron van irritatie ligt in dat verre verleden. Irritatie kan een reactie zijn op veel verschillende emoties, die we eigenlijk liever niet voelen. Op verdriet of angst bijvoorbeeld, of op stress en spanning.
Ook veel van die emoties, die we nu voelen in bepaalde situaties, vinden hun oorsprong in onze kindertijd. Een angstige situatie die we destijds hebben meegemaakt, kan jaren later nog getriggerd worden, in allerlei nieuwe situaties. Om dat beter te begrijpen, leg ik even wat meer uit over emoties.
Emoties
Een emotie is eigenlijk niet meer dan energie die wil stromen. Bij kleine kinderen kun je dat heel duidelijk zien. Emoties zijn hevig, maar zijn ook zo weer voorbij. Jantje huilt, Jantje lacht. En dat is geweldig. De emotie begint, wordt geuit in tranen, stampen of lachen en de emotie is weer voorbij. Jantje houdt niets vast, drukt niets weg, dus de energie blijft stromen.
In de loop van de jaren leren we dat we niet boos mogen zijn, niet verdrietig mogen zijn, niet uitbundig blij mogen zijn. We worden getroost, dus we stoppen ons verdriet weg. We worden op de vingers getikt, dus we stoppen onze boosheid weg. Nu kan de energie niet meer stromen en zet de emotie zich vast in ons lichaam.
Van irritatie naar transformatie
Dan groeien we op en krijgen we een relatie en wordt er precies datgene geraakt waar je vroeger niet boos om mocht zijn of niet om mocht huilen. Het punt is alleen, dat we ons dat niet bewust zijn. Er wordt iets in ons geraakt, wat we niet begrijpen, en dat geeft irritatie. Irritatie die we vaak uiten naar onze partner.
Wat kun je doen, als je die irritatie voelt? Ergens onder de irritatie zit een andere emotie. Kijk of je in je lijf kunt voelen waar die emotie zit. En kijk dan of je de emotie kunt waarnemen zonder haar weg te drukken of af te reageren, op een ander of op jezelf.
Wat je daarmee doet, is de energie weer laten stromen. De emotie lost dan op en wordt niet weer geraakt een volgende keer. Soms kun je hierbij herkennen met welke situatie van vroeger dit te maken heeft, andere keren zul je die link niet zien. Het belangrijkste is dat de energie weer kan stromen en dat jij een stukje lichter bent.
Dichter bij elkaar
Zoals we ook zelf gemerkt hebben, is het makkelijker om met lastige dingen, zoals irritaties, om te gaan, als je gevoelsmatig dichter bij elkaar staat, als je meer verbinding voelt met elkaar.
Ons eerdere artikel 6 tips voor meer verbinding met je partner helpt je om meer verbinding in je relatie te brengen en ook op die diepere lagen dichter bij elkaar te komen.
3. Tantrisch verlangen
Een derde bron van irritatie is als we niet krijgen wat we verlangen. Verlangen speelt in Tantra een grote rol. Een heel belangrijk element daarbij is dat Tantra ons leert om niet gehecht te zijn aan het resultaat. Dat is wat we ook wel Tantrisch verlangen noemen: verlangen zonder gehechtheid.
Wat betekent dat, niet gehecht zijn aan het resultaat? Dat betekent dat we voluit kunnen verlangen naar een heerlijk stuk chocola en dat we kunnen genieten van dat verlangen ongeacht of we het gaan krijgen of niet.
Als we het stuk chocola vervolgens krijgen, dan kunnen we ook daar weer vol van genieten. Krijgen we het niet, dan laten we het los. De irritatie ontstaat namelijk op het moment, dat we aan het verlangen blijven vasthouden en blijven steken in het gemis en waarom het zo gelopen is.
Tantrisch verlangen in de praktijk
Stel, ik heb mijn zinnen gezet op die laatste bonbon. Ik open de kast, wil het doosje pakken… en dan zie ik dat Eli net van het laatste stukje bonbon aan het genieten is.
Ik kan dan boos of geïrriteerd worden, omdat ik vind dat ik die laatste bonbon had mogen hebben bijvoorbeeld. Of ik kan denken: “Hmm, ik heb genoten van mijn verlangen.” Met welke reactie denk je dat ik me gelukkiger voel?
Oefenen
Denk je nu: “Dat gaat mij nooit lukken om zo te reageren.”? Geloof me, als ik het kan, kun jij het ook. Het is een kwestie van oefenen. Vroeger kon ik echt eindeloos vasthouden aan het gemis van zo’n bonbon. Nu kan ik al genieten van het verlangen en als ik dan de bonbon ook werkelijk krijg, geniet ik dubbel.
Dus heb je je verlangen niet gekregen en voel je irritatie? Kijk of je het kunt accepteren, zonder te blijven hangen in het waarom of het gemis. Begin met oefenen met de kleinere dingen, zoals iets lekkers. Dan gaat het ook steeds makkelijker met bijvoorbeeld een aanraking die je van je partner verlangt.
4. Reageer je niet af op je partner
Ook irritatie is een emotie. En zoals ik eerder schreef, emotie is energie die wil stromen. Emotie wil gevoeld en erkend worden, de ruimte krijgen, meer niet. Vaak hebben we de neiging om irritatie op de ander te richten, op onze partner bijvoorbeeld. Als we dat doen, is dat nogal eens het begin van ruzie, omdat die ander dan vaak in de verdediging gaat. Dat leidt niet tot de harmonieuze relatie waar je naar op zoek was.
Wat kun je dan doen, in plaats van boze woorden naar je partner? Kijk of je de emotie kunt toelaten, mag voelen van jezelf. Kijk bijvoorbeeld, zoals ik eerder schreef, of je kunt voelen waar in je lijf je de irritatie voelt. Kijk ook of je tegen je partner zeggen kunt dat je irritatie voelt, zonder hem of haar de schuld te geven. Zo uit je wel de emotie, maar richt je die niet op de ander.
Het zo erkennen en waarnemen van je irritatie geeft de emotie ruimte om te stromen en er te zijn. Een irritatie is dan veel sneller weer voorbij. Net als een golf die opkomt en weer wegspoelt.
Korte en lange termijn
Nu denk je misschien: “Mijn irritatie is ook snel voorbij, als ik even boos ben op mijn partner.” Waarom zou je er dan voor kiezen om dat niet te doen, om er Tantrisch mee om te gaan?
Op de korte termijn lijkt het resultaat hetzelfde. Of je nou de emotie waarneemt en toelaat, of je reageert haar af op je partner, de irritatie is daarna voorbij.
Op de lange termijn, echter, als je aan de slag gaat met je irritatie er laten zijn zonder af te reageren op je partner, zul je merken dat je minder vaak irritatie gaat voelen. Dat leidt ertoe dat je je in het algemeen relaxter en gelukkiger voelt. En dat ook je relatie ontspannener en harmonieuzer wordt en jullie je samen gelukkiger voelen.
Dat is waar de Tantrische Relatie over gaat. Samen gelukkiger, samen naar die meest geweldige relatie.
Samen kom je verder
Tantrisch omgaan met irritaties is niet het allermakkelijkst om te doen. Het helpt als jij en je partner elkaar hierin kunnen ondersteunen. Af en toe even kunnen zeggen tegen elkaar: “Hé, wordt er nu niet iets ouds geraakt in je?”.
Wat ook helpt, is als jullie op andere momenten meer verbinding in jullie relatie kunnen brengen. Misschien had je hierboven al op de link geklikt naar ons eerdere artikel met tips daarvoor. Als je je meer verbonden voelt en daarmee gelukkiger, dan wordt het omgaan met irritaties ook makkelijker.
Voluit Liefhebben
Ben je benieuwd wat Tantra je nog meer biedt om een gelukkigere relatie te krijgen met je partner? Wil je dat ook in de praktijk ervaren, terwijl wij je daarin meenemen? Kom dan naar onze verbindende relatieworkshop Verbonden Harten en dompel je met je partner een hele middag onder in een Tantrisch bad voor je relatie, te midden van gelijkgestemde stellen. Klik hier voor de eerstvolgende gelegenheid.
Liefs,
Esther en Eli