Ken je dat, van die dagen waarop het lijkt alsof je met je verkeerde been uit bed bent gestapt en je geïrriteerd reageert op alles wat je partner doet of zegt? Of dagen waarop het lijkt alsof je partner zich overal aan ergert en je niks goed kunt doen? Er hoeft dan maar dít te gebeuren en jullie hebben ruzie. Niet echt relaxt. Megafrustrerend vind ik het, als ik zo’n dag heb.

Helemaal vervelend wordt het als je veel van zulke dagen hebt samen. Eli en ik hebben periodes gehad waarin het minder goed ging met onze relatie en we vaak ruzie hadden. Heftige ruzie soms ook. Ondanks dat we enorm van elkaar hielden en houden, zaten in zo’n periode veel dingen ons relatiegeluk in de weg.

Gelukkig hebben we intussen de weg naar blijvend relatiegeluk gevonden. Gecreëerd, beter gezegd. Nu blijft het bij zo’n enkele dag, vaak zelfs niet eens een dag, dat we niet helemaal lekker in ons vel zitten en we niet in flow zijn samen. Hoewel dat dan nog best frustrerend voelt op zo’n moment, weten we ook heel goed hoe we daar weer uit komen.

Esther en Eli - De Tantrische Relatie

En als we niet te koppig zijn, dan doen we ook echt wat daarvoor nodig is. Wat we dan doen – en wat ook jij kunt doen om van frustratie naar flow te gaan in je relatie? In dit artikel lees je onze vijf beste tips daarvoor. De eerste tips helpen je de angel uit het moment te halen, de laatste tips helpen je een basis te leggen voor een relatie in flow.

Eerlijkheid – Kijken naar jezelf of wijzen naar de ander?

Als we irritatie voelen, dan is het heel makkelijk om de ander daarvan de schuld te geven. Sterker nog, voor velen van ons gaat dat bijna zo automatisch dat we nauwelijks doorhebben dat dat is wat we doen.

Maar als je heel, heel eerlijk bent, ben je dan geïrriteerd doordat je partner een rommelig aanrecht heeft achtergelaten, of omdat je op dat moment zo druk bent dat je eigenlijk geen tijd hebt om ook nog een plekje vrij te moeten maken om te kunnen koken? En ben je eigenlijk door die drukte al zo hooggespannen dat je irritatie voelt over dingen waarover je je normaal gesproken helemaal niet druk maakt?

Als je merkt – en dat kan zijn doordat je partner het tegen je zegt – dat je sneller geïrriteerd bent dan anders, kijk of je kunt ontdekken wat daaronder zit. Misschien zie je ergens tegenop, misschien heb je net een aanvaring gehad met je baas, misschien ben je moe. Kijk of je het kunt ontdekken en erken dat dat aan de hand is en mogelijk meespeelt in je reactie.

Haal vervolgens een paar keer diep adem en ontspan je lijf. Schud het even van je af misschien en zeg tegen jezelf dat het oké is, dat je je misschien wat te veel hebt laten leiden door die spanning of vermoeidheid en dat je er nu voor kiest om er relaxter mee om te gaan.

De prijs van koppigheid – Wil je geluk of wil je gelijk?

Ik zei het in de inleiding al: ‘als we niet te koppig zijn’. Inmiddels weten we wat koppigheid ons kost aan geluk. Dat besef maakt de stap om de koppigheid los te laten en naar onszelf te gaan kijken op het moment dat de irritatie oploopt een stuk makkelijker. Niet altijd makkelijk, vergis je niet, maar beduidend makkelijker.

Interracial couple with marriage problems yelling in living room while sitting on couch. Multi ethnic husband and wife having argument at home being angry. Mixed race people fighting

Een vraag die ons daarbij vaak heeft geholpen, zeker toen de stap nog minder makkelijk was, is: ‘Wil je geluk of wil je gelijk?’. Je vraagt je misschien af waarom dit een of-of-vraag is, waarom het een het ander uitsluit. Dat zit zo:

Gelijk hebben, of vinden dat je ergens gelijk in hebt, leidt gemakkelijk tot gelijk willen krijgen. Gelijk krijgen doe je van iemand anders, je partner bijvoorbeeld. Of niet natuurlijk, en daar gaat het vaak mis. Als we namelijk geen gelijk krijgen, hebben we de neiging om dat gelijk op een of andere manier te gaan afdwingen of claimen, met meer of minder valide argumenten.

Hoe minder de ander daarop in wil gaan, hoe meer we ons gelijk willen halen. Welles-nietes en boosheid liggen dan op de loer en je zult vast herkennen dat je je niet gelukkig voelt, als je boos bent. Zeker niet, als je boos bent, omdat je geen gelijk krijgt.

Als je dus merkt dat je in een steeds verhittere discussie zit en je denkt gelijk te hebben, kijk dan of het lukt om jezelf dan even op pauze te zetten en je af te vragen: ‘Wil ik geluk of wil ik gelijk?’.

Compassie – Rekening houden met elkaar

Soms weet je dat je partner niet zo’n goede dag heeft. Dat hij of zij pijn heeft, gestresst is of zich ergens zorgen over maakt. Als je elkaar een beetje kent, dan weet je waarschijnlijk wel dat hij of zij dan vaak anders reageert dan anders. Vaak reageert iemand in zulke situaties sneller geprikkeld, afwijzend of boos.

Zonder op eieren te gaan lopen kun je daar toch rekening mee houden. Hoe? Door een beetje beter op te letten hoe je zelf op de reactie van je partner reageert. Niet dat je alles maar over je heen moet laten komen, maar als je partner tegen je uitvalt waar hij of zij dat anders niet zou doen, dan kun je bedenken ‘oh ja, hij/zij is heel moe, ik laat het even gaan.’

Je hoeft namelijk niet overal iets mee. Zo’n geïrriteerde reactie van je partner is vaak niet meer dan dat, een geïrriteerde reactie van je partner. Het zegt niets over wat hij of zij van jou vindt, of hij of zij je graag ziet of van je houdt, maar vaak alles over hoe je partner zich op dat moment voelt en wat er bij hem of haar geraakt wordt.

Dat laten gaan is niet altijd even gemakkelijk. Ook daarbij kan weer die koppigheid de kop opsteken, met gedachten als ‘maar dit hoef ik me toch niet te laten zeggen?’. Kijk dan of je bij het gevoel van compassie voor je partner kunt komen. Compassie is een positieve emotie die je helpt de ander in al zijn of haar pijn te zien en accepteren. Echt te accepteren. Je zult merken dat dat je gevoel tekort gedaan te worden verzacht en zelfs kan laten verdwijnen.

Cover De Tantrische Relatie Gelukkig Samen

Verlang je ook naar meer verbinding met je partner?

Download dan nu gratis De Tantrische Relatie – Gelukkig samen en ga meteen samen aan de slag!

Raakvlak – Waar vinden jullie elkaar?

Midden in een situatie van irritatie, spanning of ruzie is verbinding vaak ver te zoeken. Je voelt je dan misschien mijlenver verwijderd van je partner. Toch kun je ook dan proberen de verbinding weer op te zoeken. De bovenstaande tips helpen om de angel uit het moment te halen, vervolgens kun je gaan kijken hoe je elkaar weer vindt.

Raakvlak - Waar vinden jullie elkaar

Herinner jezelf er bijvoorbeeld aan dat jullie niet voor niets bij elkaar zijn. Dat jullie van elkaar houden en wat jullie gemeenschappelijk hebben. Misschien houden jullie ervan om samen te wandelen, te praten of te sporten, of hebben jullie een gezamenlijke missie om, net als wij, samen iets in de wereld te zetten.

Jezelf herinneren aan dat raakvlak maakt het makkelijker om een stap naar elkaar toe te zetten en elkaar weer te vinden. Je gaat dan in gedachten naar het positieve, naar wat jullie bindt, en beweegt weg van hetgeen zojuist tussen jullie in stond.

Verbinding – Ook in conflict dichter bij elkaar

Een relatie zonder conflict, ik denk niet dat die bestaat. Wel ben ik ervan overtuigd dat, naar mate je bovenstaande dingen oefent én actief en regelmatig de verbinding met je partner opzoekt, op diepere lagen, je minder vaak, minder lang en minder hevig in conflict belandt samen.

Hoe doe je dat dan, die verbinding opzoeken, op diepere lagen? Een van de meest mooie en liefdevolle vormen die je daarvoor kunt inzetten, juist ook na conflict, is elkaar groeten of zelfs bedanken met Namaste, waarbij je je met je handen voor je hart naar elkaar buigt en jezelf openstelt voor elkaar of elkaar dankbaarheid zendt. Het beste werkt het om dat zonder woorden te doen, puur met gevoel.

Namaste

We hebben nog veel meer manieren die je helpen om je verbinding met je partner te verdiepen. In onze workshops nemen we je daar met liefde in mee, op een manier die je makkelijk thuis kunt voortzetten samen. Als kennismaking kunnen we je van harte onze workshop Verbonden Harten aanbevelen. Kijk hier voor de eerstvolgende datum.

Liefs,
Esther en Eli